7 tips voor een opgeruimd huis
Filters

7 tips voor een opgeruimd huis

Een bekend goed voornemen: een opgeruimd huis. Maar hoe pak je dat aan? Wij zetten de zeven beste tips voor je op een rij.

1: Ontspullen

Om te beginnen: hoe minder spullen je hebt, hoe minder je hoeft op te ruimen. En wie heeft er niet meer spullen in huis dan nodig is? Die drie extra opladers, de hoeslakens die misschien ooit nog een keer van pas komen. Neem daarom de tijd om eens flink te ontspullen. Ontspullen kan aardig wat tijd kosten, maar uiteindelijk bespaart het je zeeën aan tijd omdat organiseren en opruimen veel makkelijker wordt. Je hele huis ontspullen kan natuurlijk nogal overweldigend zijn. Maar je hoeft het natuurlijk niet in één keer, één dag en zelfs niet in één week te doen. Doe het op je eigen tempo. Bijvoorbeeld:

  • Pak ieder weekend één kamer aan
  • Pak iedere dag één lade of kastplankje aan
  • Zet iedere dag een timer voor 10 minuten en ga met een vuilniszak of doneerdoos door je huis heen.

 

2: Alles een vaste plek

Geef al je spullen een vaste plek. Hebben ze dat niet? Dan ruimt niemand ze fatsoenlijk op en blijven ze door huis slingeren. Geef alles een plek. Tot de kleinste dingen.

 

 

3: Voldoende opbergruimte

Om alles een vaste plek te geven, heb je natuurlijk wel voldoende opbergruimte nodig. Als je flink aan de slag bent gegaan met ontspullen, heb je waarschijnlijk ruimte over. Kom je juist nog plek tekort? Investeer dan in een extra kast of opbergbakken.

4: Lades of planken?

Ga jij voor een nieuwe kast? Kijk dan niet alleen naar wat je mooi vindt, maar ook naar wat handig is. Wat ga je in de kast opbergen? Zijn het vooral kleine spullen? Ga voor een ladekast. Zijn het juist grote spullen? Ga voor een kast met legplanken. Is het een mix? Kies dan een kast met lades én planken.

 


5: Manden en bakjes

Heb je al prima opbergruimte, maar lukt het niet om die goed opgeruimd te houden? Gebruik manden, bakjes en ladeverdelers. Zo krijgt alles ook binnen de kast een eigen plek en wordt de kast geen dumpplek waar alles door elkaar ligt.

6: Oppervlaktes

De oppervlaktes in je huis hebben een enorme invloed op hoe opgeruimd (of juist rommelig) je huis eruit ziet. Houd de oppervlaktes dus netjes. Met oppervlaktes bedoelen we tafels, de bovenkant van kasten en de vloer. Vooral tafels en kasten zijn rommelmagneten. Je legt er makkelijk “even” iets op. En nog iets. En nog iets. En voor je het weet is het een rommeltje. Gebruik de oppervlaktes dus niet als dumpplek. Heb je een kast waar je juist wel spullen op wilt leggen? Bijvoorbeeld een kastje in de gang waar je sleutels en zonnebril altijd liggen? Doe de spullen dan in een mandje of leg ze op een mooi dienblad. Dat oogt een stuk netter.

 

 

7: Routine

Houd een vaste opruimroutine aan. Want hoe goed je ook je best doet, het wordt toch altijd weer rommelig. Dat hoort nu eenmaal bij het leven. Geen enkel probleem, zolang je maar dagelijks even de tijd neemt om de boel te “resetten”. Alles weer terug zetten op zijn vaste plek. Dit werkt het beste als je hier een vaste routine voor hebt. Een vast moment en een vaste volgorde. Zo werk je sneller en voorkom je dat je het uitstelt. Op den duur doe je het op de automatische piloot. En met zo’n dagelijkse resetronde voorkom je dat het een grote rommel wordt, waardoor het opruimen een grote klus wordt waar je tegenop ziet.

6 producten

Sorteer op
Toon alles
Alexander Jones Boekenkast Rigley
€ 2.672,00
Verschillende uitvoeringen leverbaar
Richmond Interiors Wandkast Blackbone Silver 2-deuren Laag Black rustic
€ 1.996,00
Richmond Interiors Wandkast Cromford Mill 2-deuren
€ 2.204,00
Richmond Interiors Nachtkastje Blackbone Gold
€ 616,00
Direct uit voorraad leverbaar
Richmond Interiors Boekenkast Oakura 2 Deuren
Richmond Interiors
Boekenkast Oakura 2-deuren
€ 1.990,00
Torano, Highboard 125 Cm - 2-Deuren + 2-Laden + 3-Niches (+ LED)
€ 1.399,00