Hoe houd je de slaapkamer koel in de zomer?

Hoe houd je de slaapkamer koel in de zomer?

Lijkt jouw slaapkamer ook net een sauna in de zomer? Lig je te zweten, draaien en keren omdat je niet kan slapen door de warmte? Dan is dit artikel speciaal voor jou! Hier vind je negen tips waarmee je je slaapkamer lekker koel houdt.

Dit is zeker de moeite waard om mee aan de slag te gaan. In een te warme slaapkamer slaap je simpelweg niet goed. En je slaap is cruciaal voor je humeur en je gezondheid (op korte én lange termijn).

 

1: Luchten op het juiste moment

Zet je je raam ’s middags open? Niet meer doen! Dan is de lucht buiten op zijn warmst. Lucht je slaapkamer liever zo vroeg mogelijk op de dag. Dan is de lucht lekker koel. Ook als het ’s avonds weer afkoelt is het een goed idee om je raam open te gooien.

Bang dat je dan ’s nachts wordt lek geprikt door de muggen? Investeer in een goede raamhor. Die heerlijk koele lucht (en daarmee je nachtrust) is veel waard.

 

2: Fijn beddengoed

Beddengoed verandert de temperatuur van je kamer natuurlijk niet, maar het heeft wel een groot effect op hoe warm het aanvoelt.

Natuurlijke stoffen zijn een fijne keuze. Denk bijvoorbeeld aan katoen. Dat ademt en neemt vocht op.

3: Koud kussen

Wil je dat je hoofdkussen lekker koel aanvoelt? Doe hem in een plastic zak en leg hem een uurtje voor je naar bed gaat in de vriezer. Zo is je kussen in ieder geval aan het begin van de nacht lekker koel.

4: Raambekleding dicht

Niet zo gezellig, wel effectief: houd je raambekleding zoveel mogelijk dicht. Zeker tijdens de uren dat de zon op je slaapkamerraam schijnt. Heb je rolluiken of zonwering? Dat is helemaal ideaal.

Belangrijk: doe ze dicht voor het binnen warm wordt. Niet pas als je het warm begint te krijgen. Dan ben je namelijk al wat te laat.

 

5: Slaapkamerdeur open of dicht?

Kan je je slaapkamerdeur beter open of dicht laten? Dat hangt af van de temperatuurverschillen in huis.

Is je slaapkamer een van de koelste kamers? Dan kan je de deur beter zoveel mogelijk dicht houden. Als je slaapkamer juist warmer is dan de rest van het huis, laat je hem lekker open staan.

6: IJs voor je ventilator

Als je geen airco hebt (en daar gaan we even van uit, anders las je dit artikel waarschijnlijk niet), kan je zelf een DIY airco maken met een ventilator. Zet ’s ochtends een paar flessen water in de vriezer. Haal ze eruit als je naar bed gaat en zet ze voor je ventilator. Zo blaast je ventilator lekker koude lucht de kamer in.

7: Energiezuinige lampen

Energiezuinige lampen? Dit is toch geen artikel met bespaartips? Klopt, maar toch hoort deze tip in dit rijtje thuis. Ouderwetse gloeilampen geven namelijk veel warmte af.

Ga daarom voor energiezuinige lampen. Beter voor het milieu, je portemonnee en je kamertemperatuur.

8: Zo min mogelijk apparaten

In het verlengde van de vorige tip: gebruik zo min mogelijk elektrische apparaten in je slaapkamer. Deze kunnen namelijk ook flink wat warmte afgeven.

9: Ice packs in bed

Vind je het toch nog te warm ’s nachts? Dan kan je een paar ice packs in bed leggen. Gewoon flessen met water vullen en in de vriezer leggen kan natuurlijk ook.

Je hoeft de ice packs (of flessen) niet tegen je aan te leggen. Door ze gewoon op bed te leggen, wordt je bed een stuk koeler. Leg ze een uurtje voordat je gaat slapen alvast in bed om jouw plek te koelen.

Belangrijk: er ontstaat waarschijnlijk condens op de ice packs. Doe er een handdoek omheen om te voorkomen dat je bed nat wordt.

Lekker slapen!

Hopelijk slaap je met deze tips in een lekker koele slaapkamer. Om echt heerlijk uitgerust wakker te worden, is het natuurlijk ook belangrijk dat je slaapkamer goed ingericht is. Bij Tilders vind je een ruime collectie aan prachtige boxsprings. Wat dacht je bijvoorbeeld van de betaalbare Boxsprings van Comfort Suite. Maar ook voor de ruime collectie van Eastborn Boxsprings zit je bij Tilders goed. 

En buiten de warme zomernachten wil je daar natuurlijk nog een fijn dekbed bij.