Een grote woonkamer inrichten: 6 tips!

Een grote woonkamer inrichten: 6 tips!

We denken vaak dat vooral kleine ruimtes lastig zijn. Maar grote ruimtes, zoals een grote woonkamer? Daar ligt zeker ook een uitdaging. Hoe maak je het knus? Hoe zorg je ervoor dat het aanvoelt als een woonkamer in plaats van een grote hal? En hoe creëer je gezellige hoekjes? Je leest het hieronder!

1: Creëer eilandjes

Een grote ruimte is moeilijk gezellig te maken als je het één grote ruimte houdt. Opdelen dus! Verdeel je woonkamer in verschillende eilandjes. Geef ieder eilandje, oftewel zone, een eigen bestemming.

Denk bijvoorbeeld aan de zithoek, een leeshoek, een speelhoek en/of een werkhoek. Net wat bij jouw huishouden past.

grote woonkamer inrichten

2: Tapijten

Een van de manieren om die eilandjes te creëren is met tapijten. Zo baken je de ruimte af. Denk bijvoorbeeld aan een groot tapijt met daarop je bank, salontafel en eventueel nog een leuke poef of fauteuil. Klaar is je gezellige zithoek. Zo’n groot tapijt geeft het geheel ook meteen een lekker luxe uitstraling.

Een tapijt onder de eettafel leggen is minder gebruikelijk, maar als je geen erge knoeiers in huis hebt, is dit ook een prachtig idee.

woonkamer

 

3: Gebruik roomdividers

Aparte zones kan je natuurlijk ook creëren met roomdividers. Denk hierbij niet alleen aan schermen die daar speciaal voor bedoeld zijn. Een kast kan ook prima dienst doen als roomdivider. Ook je bank is een goede optie.

Zet je bank op de rand van de zithoekzone, met de achterkant naar de andere zone toe. Zo krijg je een gezellige en afgebakende zithoek.

Bonustip: zet een wandtafel of dressoir tegen de achterkant van de bank. Dit staat erg mooi en maakt de afscheiding nog duidelijker. Bijvoorbeeld dressoir Darwin van Xooon.

4: Kies (een paar) grote meubels

Een grote ruimte vraagt om grote meubels. Anders voelt het al snel wat leeg aan. Bovendien lijken kleine meubels extra klein in een grote ruimte.

Ga dus voor een lekker grote bank. Een hoekbank of bank met een U-opstelling is een goed idee. Daarmee krijg je namelijk heel makkelijk een zithoekzone. Bijvoorbeeld deze banken van IN.HOUSE en Xooon.

Ook een flinke wandkast is helemaal op zijn plaats in een grote woonkamer, evenals een robuuste salontafel.

Qua woonaccessoires is het goed om voor groot te gaan. Een groot schilderij aan de muur of een grote plant zijn helemaal welkom.

grote bank

5: Bank los van de muur

In veel huishoudens staat de bank tegen de muur. Ook als dat qua ruimte niet nodig is. Waarom eigenlijk? Je bank los van de muur zetten geeft een mooie luxe uitstraling. In een grote woonkamer helpt het ook nog eens om de ruimte beter te vullen. Zet je bank dus niet tegen de muur.

6: Lange wanden onderbreken

Lange lege wanden laten je woonkamer extra groot lijken. Bovendien ziet het er met zo’n wand al snel kaal en koud uit. Onderbreek lange wanden dus. Een grote wandkast is een aanrader.

Wil je meer eenheid creëren in de ruimte? Dan is het mooi om voor een lange wandkast te gaan die meerdere functies vervult. Bijvoorbeeld een tv-kast die overloopt in een eetkamerbank of speeltafel voor de kinderen.